01-07-2022 - BEWEGEN IS GOED, MEER BEWEGEN IS BETER

Nieuwe beweegrichtlijnen:
Voorkom dat je veel stil zit.

Beweeg als volwassene minstens twee keer per week en doe dat met spier- en botversterkende activiteiten. Voor kinderen wordt aanbevolen drie keer per week.

Beweeg matig intensief en minimaal 150 minuten per week.
 
Lees hier enkele persberichten voor meer informatie.
'Bewegen is goed, meer bewegen is beter'
Bron: 22 augustus 2017, NOS, Persbericht

Volwassenen zouden minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Kinderen zouden dat zeker drie keer per week moeten doen, zegt de Gezondheidsraad. De raad adviseert de minister om die aanbeveling op te nemen in nieuwe beweegrichtlijnen voor kinderen, volwassenen en ouderen.

In Nederland bestaan momenteel drie normen voor bewegen, maar die zijn gedateerd. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad daarom gevraagd hier nieuwe wetenschappelijke inzichten te bundelen en te verwerken in één nieuwe richtlijn.

'Bewegen is goed, meer bewegen is beter'

Voldoende bewegen verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressiviteit. Ook zijn er aanwijzingen dat de kans op borst- en darmkanker erdoor wordt verkleind, schrijft de raad. Omdat uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten op de gezondheid toenemen als mensen meer bewegen, is het devies: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Maar 45 procent bevolking haalt richtlijn Gezondheidsraad nu

Luister live Toevoegen aan afspeellijst

Volwassenen en ouderen zouden minstens tweeënhalf uur per week matig- of zwaar intensief moeten bewegen, kinderen dagelijks een uur. Daar komt het advies van de bot- en spierversterkende oefeningen bij, plus een advies om veel stilzitten te voorkomen.

Dat bewegen goed is voor lichaam en geest, zal de meeste mensen niet vreemd in de oren klinken. Toch haalt een meerderheid van de bevolking de nieuwe richtlijnwaarden niet, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM schat dat ongeveer 45 procent van de bevolking aan de nieuwe richtlijn voldoet. Het percentage ligt met 55 procent het hoogst voor de groep 4- tot en met 11-jarigen en met 28 procent het laagst voor de groep 12 tot en met 17-jarigen. Bij de groep 18-plus ligt het percentage op 44 procent.

Het RIVM kwam tot deze percentages op basis van gegevens uit vragenlijsten, die een indruk geven van trends in beweeggedrag. De Gezondheidsraad pleit ervoor om het gedrag met beweegmeters te gaan monitoren, om zo meer inzicht te krijgen in de werkelijke hoeveelheid bewegen.

‘Meer bewegen is altijd beter’
Bron; 23 augustus 2017, NRC NEXT ,Wim Köhler, 

Nieuw advies:

De Gezondheidsraad vervangt zijn oude adagium ‘beweeg een half uur per dag’ door ‘minimaal 150 minuten per week’. En intensiever sporten levert gezondheidswinst.

 
Meer bewegen is beter

Een dagje niet bewogen? De nieuwe beweegrichtlijn die de Gezondheidsraad dinsdag publiceerde, vindt dat niet heel erg. Er is tijd om het in te halen.

Het oude advies zei: beweeg een half uur per dag. De nieuwe richtlijn vindt 150 minuten per week ook goed. Die 150 minuten zijn uitdrukkelijk het minimum. Meer is beter. En het gaat om matig intensief bewegen. Dat is wandelen, fietsen, tuinieren of ramen wassen. Niet alleen langer bewegen is beter, maar ook intensiever sporten (joggen, voetballen, racefietsen) levert meer gezondheidswinst.

De Gezondheidsraad heeft de nieuwe richtlijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van bewegen. Volwassenen krijgen zeker minder depressies, hartziekten en diabetes als ze minimaal 150 minuten per week bewegen. Bloeddruk, vetmassa, buikomvang en gewicht blijven ook op een gezonder peil. Bovendien zijn een langer leven en een lagere kans op borst- en darmkanker aannemelijk. Het is duidelijk dat de Gezondheidsraad streng is in de acceptatie van wetenschappelijke uitkomsten – alleen onderzoek van hoge kwaliteit met grote bewijskracht is meegenomen.

Dat blijkt ook uit het advies over zitten. Voorkom dat je veel stilzit, luidt het advies, zonder een maximumaantal uren te noemen. Lang zitten vergroot de kans op doodgaan aan hart- en vaatziekten, maar de wetenschappelijke onderbouwing is veel minder sterk dan die van het beweegonderzoek, schrijft de Gezondheidsraad. Daarom noemt de raad geen maximumaantal zituren.

De nieuwe richtlijn komt in de plaats van drie oude, naast elkaar bestaande beweegrichtlijnen. De oudste was uit 1989. De clustering tot 150 minuten per week in plaats van 30 minuten per dag, en de slogan ‘meer bewegen is beter’, zijn belangrijke veranderingen.

Nieuw is het advies om minder te zitten. En ook dat elke minuut bewegen meetelt. In het oude advies moest een activiteit minimaal tien minuten duren. En toegevoegd is ook het advies om minimaal tweemaal per week krachttraining te doen, om spieren en botten te versterken. Dat kan door het gewicht van het eigen lichaam te gebruiken, bijvoorbeeld bij traplopen, opdrukken en het zitten en liggen bij een buikspiertraining. Oefenen met gewichten is een alternatief.

De Gezondheidsraad schrijft ten slotte dat de beweegrichtlijn bedoeld is voor iedereen, maar dat bewegen „niet alleen een zaak van de mensen zelf” is. Ze moeten ook de gelegenheid krijgen en daar is de overheid voor nodig. Bijvoorbeeld voor de aanleg van parken in steden. De nationale overheid moet samen met lokale overheden, bedrijven en scholen mogelijkheden scheppen.

Laatste Nieuws
01-08-2022

WAT ZIJN KANGOO JUMPS SCHOENEN
lees meer »

01-07-2022

BEWEGEN IS GOED, MEER BEWEGEN IS BETER
lees meer »

01-06-2022

ZITTEN IS HET NIEUWE ROKEN !
lees meer »

01-05-2022

VOLG DE SCHIJF VAN VIJF
lees meer »

01-04-2022

WAT JE MOET WETEN OVER VISCERAAL VET
lees meer »

Bekijk alle nieuws

Andere Nieuws
01-08-2022

WAT ZIJN KANGOO JUMPS SCHOENEN
lees meer »

01-06-2022

ZITTEN IS HET NIEUWE ROKEN !
lees meer »

01-05-2022

VOLG DE SCHIJF VAN VIJF
lees meer »

01-04-2022

WAT JE MOET WETEN OVER VISCERAAL VET
lees meer »

01-03-2022

GOED SLAPEN WERKT BETER
lees meer »

01-02-2022

GA EENS NORMAAL ETEN!
lees meer »

01-01-2022

WEGWEZEN MET DIE WEEGSCHAAL
lees meer »